English Flag Serbian Flag Russian Flag

Surutka u prahu

Surutka u prahu se dobija iz slatke surutke pri proizvodnji sira posle izdvajanja kazeina - faktički, to je nusproizvod prilikom dobijanja sira.

Enzimski tretman mleka je tehnološki postupak u kome nastaju sir i slatka surutka.

Postoji više oblika surutke:

1. Slatka surutka(ph 5,6) dolazi od sira,nastaje koagulacijom mleka proteolitičkim enzimima.Odnos sira i surutke je 1:9 u mleku.Slatka surutka je veoma značajna za druge proizvode.

2. Kisela surutka(ph 5,1) nastaje koagulacijom mleka kiselinom,pre svega rezultat u proizvodji jogurta,pavlake,krem sira i sira.Koristi se kao hrana za svinje i ponekad krave.

3. Demineralizovana surutka u prahu.

4. Surutka u prahu bez laktoze.

Surutka u prahu se koristi kao aditiv u proizvodnji kobasica, supa, pekarskih proizvoda, sireva i namaza, a demineralizovana i surutka bez laktoze koriste se za dečiju hranu.

Primena surutke u ljudskoj ishrani ima značajne prednosti, jer predstavlja izvanredan izvor visokovrednih proteina koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, a pritom su potpuno probavljivi i iskoristivi.

Surutka u prahu se pokazala kao veoma važan sastojak u ishrani sportista, jer omogućava regeneraciju nakon napornog vežbanja.

Takođe, surutka u prahu obiluje vitaminima rastvorljivim u vodi-B kompleks i vitamin C.

Izmedu ostalog, ona predstavlja i moćan antioksidans.

Značajna upotreba preparata od surutke u prahu je u pecivima i eksperimentalno je dokazano da takvi proizvodi imaju poboljšan ukus i miris, strukturu i povećanu održivost; surutka u prahu poboljšava i boju mnogih peciva.